RSS

Innovatieve IDEAS verhoogt toegang tot hernieuwbare energie in Suriname

20 Jun

Global Village Energy Partnership Internationaal (GVEP) komt in september 2014 aan het eind van zijn technische ondersteuning aan Guguplex Technologies om van dit Surinaams bedrijf een financieel duurzame onderneming te maken, die helpt energieproblemen in het district Sipaliwini en andere districten duurzaam op te lossen.

Tot nu toe heeft het bedrijf reeds betaalbare zonne-energie systemen geleverd aan  622 huishoudens  in het Paramaccaans-, Tapanahony-, Boven Suriname en Boven Saramaccagebied, scholen in Brokopondo en het district Sipaliwini en een districtscommissariaat te Snesi Kondre in het district Marowjne.   Het bedrijf is door de technische ondersteuning van GVEP in staat om zijn capaciteit in de komende periode te versterken. Samen hebben ze vorige week een zonnepaneel systeem geschonken aan de militaire- en politiepost aan de Lawarivier, om het werk te verlichten. Met het systeem kan een telefoon worden gecharged en een radio en een lichtpunt kunnen daarop worden aangesloten.

GVEP/gUGUPLEX

GVEP is een NGO die door UKAid is aangetrokken om technische ondersteuning te geven aan winnaars van het 2012 IDEAS Energie Innovatie Contest. Guguplex Technologies  is een van de acht winnaars van dit Contest. De contestanten moesten projectvoorstellen indienen over hun ideeën hoe energieproblemen in de regio op te lossen. UKAid van het Engelse Departement voor Internationale Ontwikkeling is de sponsor van het IDEAS Contest. Tussen 2011 en 2015 draagt dit Departement £75miljoen bij aan ondernemingsontwikkeling, beleid, veiligheid en actie op het gebied van klimaatverandering.

IDEAS heeft Effect

IDEAS is een Energie Innovatie Contest dat simpele innovaties bevordert, die een drastisch effect hebben op de toegang tot energie in de regio. Energie in het Caribisch Gebied wordt op dit moment veelal geproduceerd uit bijna alleen geïmporteerde fossiele brandstoffen. Dien ten gevolge betalen consumenten hoge prijzen voor elektriciteit en vooral hernieuwbare energie is beperkt. Het Contest hoopt hierin een verandering te brengen. Het is daarom opgezet om innovatieve ideeën te ontwikkelen, die hernieuwbare energie bevorderen en energie efficiëntie in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied verbeteren.

IMG_5925IDEAS is een initiatief van de Interamerican Development Bank. Het werd voor het eerst gelanceerd in 2009 en in Februari 2012 werd het Contest gericht op bevordering van duurzame energie in het Caribisch Gebied. Individuen, ondernemingen en organisaties in het Caribisch Gebied werden uitgenodigd projectvoorstellen in te dienen. Deze moesten zijn gericht op energie efficiëntie, mitigatie van klimaatverandering, vervanging van fossiele brandstoffen, adaptatie, innovatie, assimilatie of ontwikkeling en overdracht van technologieën in hernieuwbare energie. Prijzen tot US$200,000 werden aangeboden. Uit 189 projectvoorstellen werden 8 winnaars gekozen, waar onder 2 van Suriname (1 van Guguplex Technologies en 1 van VSH United). Ze kregen financiële ondersteuning van UKAid van Department for International Development (DFID) en technische ondersteuning van GVEP.

Het doel van het IDEAS Contest is de winnaars in staat te stellen hun ideeën te veranderen in financieel duurzame ondernemingen die de energieproblemen in de regio  helpen oplossen. Zo heeft het IDEAS Contest Guguplex Technologies geholpen met zijn idee om achtergestelde gemeenschappen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet te transformeren tot economisch weerbare gemeenschappen.  Het bedrijf geeft de gemeenschappen oplossingen voor duurzame energie die 1×24 uur elektriciteit opwekt, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd, zelf voorziening wordt  bevorderd en economische ontwikkeling wordt vergroot.

De Dienst Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen verschaft aan sommige dorpen dieselgeneratoren, maar deze zijn kostbaar om draaiende te houden, raken vaak defect en zijn over het algemeen slecht toegerust om te kunnen voldoen aan moderne energiebehoeften. De gemeenschappen moeten daarom hun productieve, educatieve en sociale activiteiten beperken tot het daglicht of ze moeten kerosine lampen gebruiken, die duur zijn en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Guguplex geeft betalingsmogelijkheden voor zonne-energie

Guguplex Technologies  brengt betaalbare zonne-energie naar binnenlandse en plattelandse gemeenschappen door verschillende betalingsmogelijkheden aan te bieden, inclusief een systeem van microkredieten. Zo is er uit de US$ 166.000 die het bedrijf heeft gewonnen US$100.000 beschikbaar gesteld voor microkredieten aan degenen die niet direct de investering van een zonne-energie installatie kunnen betalen, maar een dergelijke installatie desondanks dringend nodig hebben. Het bedrijf  concentreert zich de komende maanden ook op het verkrijgen van meer overheidsbetrokkenheid in het faciliteren van zowel de gemeenschap als de economische ontwikkeling. Dit door de energievoorziening te vergroten en verschillende kleine systemen te leveren aan de meest geïsoleerde gemeenschappen in Suriname, waar er een groeiende behoefte is aan energie.

IMG_6108GVEP heeft Guguplex Technologies via het IDEAS Contest geholpen uit te groeien tot een erkende onderneming met een solide netwerk. Er zijn plannen om trainingen te verschaffen en onderhoudsdiensten te bieden aan 57 poliklinieken in het binnenland. Ook heeft Guguplex – na een vrouwelijke ondernemer te hebben geholpen met een microkrediet voor een zonne-energie systeem voor haar onderneming – een brief ontvangen van haar dorp Pikin Slee om te helpen met elektriciteitsvoorziening in het dorp. Dit project zal komend jaar van start gaan.  Aan het eind van het IDEAS-project gaat Guguplex verder met niet alleen het verschaffen van zonne-energie systemen, maar ook met het bijdragen aan de sociale ontwikkeling van dorpen en gemeenschappen.

 
1 Comment

Posted by on June 20, 2014 in environment

 

One response to “Innovatieve IDEAS verhoogt toegang tot hernieuwbare energie in Suriname

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: