RSS

US Foreign Press Center positioneert zich als contact voor buitenlandse journalisten

14 Mar

Om efficiënt verslag te doen van de Amerikaanse politiek, economie, cultuur en samenleving kunnen buitenlandse journalisten gebruik maken van verschillende diensten die Foreign Press Centers aanbieden in Washington, DC en New York. Deze centa zijn onderdeel van de US State Department of State. Ze werken samen met de afdeling Publieke Zaken van de VS-ambassades om correspondenten te assisteren, die Amerika bezoeken voor opdrachten of participeren in professionele ‘reporting tours.’


Deze regering startte haar officiële ondersteuning aan buitenlandse journalisten in 1946 toen een ‘Foreign Press Liaison Office’ werd gevestigd in New York voor honderden journalisten die arriveerden om verslag te doen over de oprichting van de Verenigde Naties. De missie groeide, aangezien buitenlandse correspondenten hun verslaggeving over de VS uitbreidden naar economie, financiën en kunsten. In 1961 gaf de US Information Agency (USIA) de operatie de nieuwe naam van Foreign Press Center. In 1968 vestigde USIA een centrum in Washington, DC, welke nu is gelegen in de National Press Building. Het agentschap werd in 1999 samengesmolten met de Department of State en de FPC’s werden onderdeel van het Bureau van Publieke Zaken. Voor elke wereld deel is er nu een aparte program office.

De diensten van FPC

FPC is de enige dienst van de Amerikaanse regering die is georiënteerd op buitenlandse pers. Alle andere persdiensten zijn gericht op de pers in het thuisland. Het centrum is een platform om uitleg te geven over het Amerikaans regeringsbeleid en verschaft behalve informatie ook assistentie, transport en middelen aan journalisten. Neil Klopfenstein directeur van Washington Foreign Press Center, zei, dat journalisten regelmatig informatie krijgen over alle diensten en hulp die FPC biedt. Hij gaf een overzicht van FPC aan de elf Caribische journalisten, die van 26 februari – 3 maart 2012 deelnamen aan de ‘Women’s Empowerment Reporting Tour’ naar Washington, DC en Atlanta, Georgia.

FPC heeft een radio en tv-studio waar mensen kunnen worden geïnterviewd. ‘Video on demand’ wordt bij aanvraag geleverd. Stafmedewerkers regelen toegang voor verslaggeving, interviews, afspraken met speciale sprekers en indien gewenst assisteren ze om sprekers te identificeren. Tijdens briefings enkele keren per week informeren ze journalisten over politieke en culturele onderwerpen. Ze werken met alle soort journalisten en alle soort media. Ook media met speciale noden.

Voor uitgenodigde journalisten en journalisten die in Amerika zijn gestationeerd organiseren ze tours. De VS regering sponsort de tours die verband houden met haar prioriteiten. Vrouwen en geweld is een prioriteit binnen het secretariaat van de staats secretaris Hillary Clinton. Daarom vond FPC het volgens Neil Klopfenstein belangrijk Caribische journalisten uit te nodigen voor de ‘women’s empowerment reporting tour.’ Hij zei, dat FPC buitenlandse pers ook voorziet van geloofsbrieven. ?Credentials help the press to go to briefings and walking around. Having those credentials does open doors for foreign press.? Volgens Klopfenstein voelen zijn stafmedewerkers aan, dat als zij de gelegenheid bieden, journalisten hun werk met meer informatie, verfijning en accuratesse kunnen doen.

Neil Klopfenstein directeur van Washington Foreign Press Center tijdens een gesprek met de Caribische journalisten. Naast hem zit Jean Duggan-Foschetti, een stafmedewerker die gedurende de gehele tour fungeerde als gastvrouw
Neil Klopfenstein directeur van Washington Foreign Press Center in gesprek met Caribische journalisten. Naast hem zit de diplomaat Jean Duggan-Foschetti die de hele tour fungeerde als gastvrouw en begeleider.

Journalisten kunnen zich registreren

Als journalisten willen werken in Amerika zijn ze niet verplicht zich ergens te registreren, maar ze moeten wel beschikken over een niet-immigratie visum. Daarna bestaat de mogelijkheid zich te registreren bij FPC. Ze hoeven slechts documenten te overleggen van hun werkgever en de nationale Amerikaanse ambassade, waarna ze een pers kaart ontvangen van FPC om naar een conferentie in de White House te gaan. Het zijn meestal correspondenten die van deze diensten gebruik maken. Sommigen staan op zichzelf. Ze richten zich meer op politieke verslaggeving. Thans zijn er 1600 journalisten geregistreerd in Washington en New York. In Washington wordt er meer bericht gegeven aan politiek nieuws en in Washington aan nieuws over financiën en economie. Via het bureau van Publieke Zaken in het thuisland kan contact worden gemaakt met FPC en om te worden geregistreerd voor alerts kunnen journalisten en media ook daar terecht.

 
Leave a comment

Posted by on March 14, 2012 in Internationaal

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: