RSS

Een Vermoeiende Week Scholarship Voorbij

15 Jul

Het is al langer dan een week dat ik hier ben in Ohio voor de Study on United States Institutes (SUSI) aan de Scripps School of Journalism een faculteit van de Ohio University, speciaal bestemd voor docenten journalistiek aan een hogeschool of universiteit.

Ik heb inmiddels al mijn eerste presentatie gehouden. Het thema was de politieke cultuur, mediasystemen, mediabeleid en journalistieke gebruiken in Suriname. Tot nu toe krijg ik complimenten voor de presentatie. De scholars vonden het zeer levendig en dat kan ik mij voorstellen, want in de presentatie vertelde ik over de multiculturele samenstelling van mijn land, de slavernij, de onafhankelijkheid en het feit dat toentertijd de helft van de bevolking naar Nederland is gevlucht, de coup, de burgeroorlog, het in brand steken van verschillende media, de decembermoorden, de gevangenschap van en de moord op journalisten, de vlucht van bedreigde journalisten, het feit dat de leider van de coup en de leider van de burgeroorlog nu als grote vrienden de regering uitmaken, de controversiële president, het 8 decembermoorden-proces, de amnestiewet die de assemblee heeft aangenomen en de zeer slechte journalistiek die wordt beoefend in Suriname. Levendiger kon het niet.

Lezingen

Sinds afgelopen maandag zijn we elke dag van 09:00 tot 17:00 bezig te luisteren naar lezingen over journalistiek en mediastructuren in de USA, de rol van het nieuws in een democratie, internationale media-ethiek vergeleken met de VS, onderzoek, teaching en diensten bij universiteiten in de VS, internationale massamedia, geheimen van de ‘peer review’ voor publicatie van onderzoekswerken. De lezingen werden behalve door medescholars, ook gehouden door professoren van de Scripps School of Journalism (een faculteit van de Ohio University), ex-journalisten en redacteuren. Na elke lezing was er een discussie over het gepresenteerde. Daarnaast moesten we ons ook nog concentreren op onze eigen presentaties. Tijd voor wat anders was er niet.

Bibliotheek

Afgelopen vrijdag hebben wij een rondleiding gehad in de bibliotheek, een kolosaal gebouw met zeven etages. Alle scholars hebben een jaar gratis toegang – het kan ook online zijn – tot de bibliotheek gekregen en kunnen nu dus e-books en pdf’s van miljoenen onderwerpen lezen.

Onderzoek

De scholars moeten tijdens de scholarship ook onderzoek doen naar een onderwerp dat hen interesseert en hierover een lezing houden. Mijn interesse gaat uit naar de kleinschalige goudwinning en online journalistiek. Nu ben ik dus bezig met een onderzoek naar goedkope technologieën in de kleinschalige goudwinning. Technologie zoals verbrandingsmateriaal van kwik en kwikvrije goudwinningsystemen. Op 31 juli moet ik dan een lezing houden over mijn onderzoek en het ligt ook in de bedoeling dat ik de onderzoeksresultaten publiceer op mijn blog.

Historische tour

Gisteren was er een historische tour naar stadjes van de kolenmijngemeenschap van Ohio op het programma. Ohio is namelijk een Staat die door kolenmijnbouwers is gesticht. Daar ben ik niet naar toe geweest – het was optioneel – omdat ik doodmoe was en ik samen met God een dag in de week wilde rusten. Achteraf bleek dat een zeer wijs besluit want naar wat ik vernam, waren er vijf vermoeiende stops op vijf verschillende plekken om naar kolenmijnverhalen te luisteren. Morgen hebben we een vijfdaagse culturele tour naar Cleveland, Amish Country en Pittsburg. Dat is niet optioneel en daar wil ik sowieso naartoe, want daar zullen we enkele media bezoeken en ik ben benieuwd naar die Amish people, die dood gewone witte rasta’s zijn.

 
Leave a comment

Posted by on July 15, 2012 in Internationaal, Suriname

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: