RSS

Introductie Study of the United States Institute (SUSI) for Journalism and Media Scholars

07 Jul

Het was een lange reis van 1×24 uur voordat ik in Ohio aankwam voor de Study of the United States Institute (SUSI) for Journalism and Media Scholars (5 juli tot 17 augustus 2012). Paramaribo – Trinidad & Tobago – Miami – Atlanta – Columbus. Met pijn in de benen kwam ik eindelijk in mijn kamer aan op de campus van Ohio University in Athens, die een hele stad bleek te zijn, gebouwd in de heuvels, compleet met restaurants, bars, dancings, jazz clubs, winkels, banken, bibliotheken, televisie en radio station en drukke straten.

De volgende dag was de introductie. Alle scholars waren in de ontmoetingsruimte. Zij zijn geselecteerd uit 18 ontwikkelingslanden: Afghanistan, Armenië, Bahama’s, Kameroen, China, El Salvador, Ghana, Jordanië, Pakistan, Kazachstan, Rusland, Rwanda, Soedan, Suriname, Taiwan, Oekraïne, Vietnam en Jemen. Allen zijn docenten journalistiek aan een universiteit of hogeschool.

Onze gastheer is professor Yusuf Kaliango, SUSI program director en director Institute for International Journalism. Het programma dat hij ons overhandigde, bestaat uit allerlei lezingen (over media-economie, politieke mobilisatie en democratie, nieuwe media en technologie, gemeenschapsjournalistiek, ontwikkelingscommunicatie, media-effecten, strategische communicatie), workshops, focus group-discussions, media bezoeken en culturele dagtochten naar Atlanta, Cleveland, Pittsburg, Chicago en Washington D.C. Voorlopig zijn we nog in de introductiefase, waarin we o.a. een rondrit kregen door de campus.


Zaterdagmorgen krijgen we een overzicht van de doelen van het programma en de culturele studie-tripjes en zaterdagavond is er een welcome ceremony met diner. Het officiële programma begint aanstaande maandag. De studie wordt gefinancieerd door de US Department of State’s Study of the US Branch of the office of Academic Exchange Programs.

In de introductiefase moeten alle kinderziekten worden weggenomen zoals onvoldoende beschikbaarheid van internet. Wij kregen allemaal appartementen die werden gedeeld door drie scholars. Ik deel een appartement met Dr. Aysha Abdulla Abu Ghazzi  uit Jordanie en Bogdana Mykolayivna Nosova  uit Ukraine. Iedereen had internet op de kamer behalve ik.

Het heeft mij een hele dag gekost om dit probleem te laten oplossen en tot nu toe is het niet helemaal verholpen. Telkens vroeg ik weer iemand anders van de organisatie om mij te helpen. Op een gegeven moment stevende ik weer het appartement binnen met een andere helper. Dit keer was het een technologiestudent. Ik deed de deur van het appartement open en zag een van mijn room mates geschrokken wegrennen.

Ik vroeg mij af wat dat betekende en hoorde later van haar dat ze moslim is en niet zonder hijab mag worden gezien door mannen. Nu weet ik dus dat ik geen mannen in het appartement mag brengen. Vrouwen meenemen in het apartement is eigenlijk ook een probleem voor mijn room mate. Wij moeten haar van tevoren melden, zodat ze zich terug kan trekken in haar kamer, want ze wil ook niet worden gezien in haar short (huiskleding).

 
Leave a comment

Posted by on July 7, 2012 in Internationaal

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: